dinsdag 15 december 2009

Basis sauzen bereiden

Ingrediënten van Basissauzen

   KLAARZETTEN:
* fijngesneden ui
* fijngesneden paprika of champignons
* bouillon (kip), wijn of melk
* room
* peper
* zout
* een kruid afhankelijk van de smaak die de saus moet krijgen (kerrie, paprika e.d. )


Bereidingswijze van Basissauzen
Een makkelijke manier om een goede saus te verkrijgen is door gebruik te maken van vetten of vocht waarin vis, vlees of gevogelte is bereid. Een voorbeeld:

Met bak/braadvet nr. 1:
Na het bakken van vis, vlees of gevogelte (hierna te noemen: "vlees") vlees verwijderen en warm houden. Fijngesneden ui of sjalot aanfruiten in het bak/braadvet daarna champignons of paprika aanzetten. Theelepel bloem hierdoor roeren (vuur laag zetten) eventueel poederkruid (kerrie of paprika) naar smaak toevoegen en direct koud water of koude bouillon er op gieten en goed roeren. Breng de saus aan de kook en maak op smaak af met peper, zout en een paar druppels maggi. Voeg nog (desgewenst) een scheutje room toe.

Met bak/braadvet nr. 2:
Na het bakken van vis, vlees of gevogelte (hierna te noemen: "vlees") vlees verwijderen en warm houden. Fijn gesneden ui of sjalot aanfruiten in het bak/braadvet. Rode wijn eropgieten en goed roeren en in laten koken. Breng de saus, nadat gewenste dikte is bereikt, op smaak met peper/zout en een paar druppels maggi. Maak af met een scheutje room.

Met vocht:
Als "vlees" in vocht bereid is (water, melk of wijn) het gare vlees uit de pan nemen en warmhouden. Maak in een pan een beetje roux van boter en bloem en laat dit afkoelen. Giet op de koude roux het kokende vocht (roeren) tot sausdikte en maak op smaak met peper en zout. Afmaken met een klein scheutje room.

Roeren in een saus is altijd met een garde tenzij er grove delen vlees of groenten in zitten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten